Παγκόμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας

Δελτίου Τύπου

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας 2018

Επειδή νοιάζομαι!

 

Με μια Διακήρυξη που συνοδεύεται από τον θερμό χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κου Ιερώνυμου και τις υπογραφές προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης, των θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκινά η καμπάνια ευαισθητοποίησης της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας 2018: Επειδή νοιάζομαι! 

40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χρειάζονται Παρηγορική Φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων και των 20 εκατομμυρίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Εξ αυτών το ποσοστό που λαμβάνει υπηρεσίες Παρηγορικής δεν υπερβαίνει το 10%. Αυτή είναι η κατάσταση παγκοσμίως όσο αφορά το ανθρώπινο δικαίωμα των ασθενών. Η Παρηγορική Φροντίδα είναι αυτή που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια νοσήματα απειλητικά για τη ζωή, εμποδίζοντας και θεραπεύοντας το “υποφέρειν”. Σύμφωνα με τον τελευταίο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Lancet, 2018) η Παρηγορική Φροντίδα πρέπει να εστιάζεται στην θεραπεία του “υποφέρειν” από βαριά συμπτώματα σχετιζόμενα με την υγεία, τα οποία δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν παρά μόνο με ιατρική παρέμβαση, και να αντιμετωπίζει συγχρόνως τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πνευματικά συμπτώματα που προκύπτουν από τη νόσο.

 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Παρηγορική Φροντίδα  δεν έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα απειλητικά για τη ζωή καθώς και οι ασθενείς τελικού σταδίου να μην τυγχάνουν της ενεργούς και καθολικής φροντίδας που δικαιούνται.  Επομένως, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της παροχής Παρηγορικής Φροντίδας, η οποία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και συνεχής. Για το λόγο αυτό η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας συνέταξε την Διακήρυξη για την Παρηγορική Φροντίδα στην Ελλάδα, με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ανάληψη δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας,  Ακαδημαϊκή κοινότητα, Επαγγελματίες Υγείας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, Φορείς Παρηγορικής Φροντίδας, Εκκλησία,  Εθελοντικές οργανώσεις, Συλλόγους ασθενών και συγγενών, ΜΜΕ, Επιστημονικές Εταιρείες, Φαρμακευτικό Σύλλογο.  Η Διακήρυξη με τις πρώτες υπογραφές θα αποσταλεί για υπογραφή σε όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση προς όφελος όλων των ασθενών.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. επίσης οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας (23 Οκτωβρίου 2018) κατά την οποία τα ιατρεία αυτά στα νοσοκομεία της χώρας θα συντονίσουν την λειτουργία τους για να δεχτούν τους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο κι όσους έχουν ανάγκη Παρηγορικής Φροντίδας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ιατρεία αυτά λειτουργούν χάρη στην εθελοντική εργασία γιατρών, νοσηλευτών και άλλων λειτουργών υγείας.

 

Η Διακήρυξη για την Παρηγορική Φροντίδα:

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. διαπιστώνει ότι η Παρηγορική Φροντίδα στην χώρα μας δεν έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας.  Ωστόσο, είναι απαραίτητη η εξασφάλισή της, η οποία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και συνεχής.

 Η  ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. απευθύνεται σε όλους τους φορείς που οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών.

  1. Διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας

Οι διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας πρέπει να αναγνωρίσουν την κοινωνική και ηθική αξία της Παρηγορικής Φροντίδας και να αλλάξουν τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Παρηγορικής Φροντίδας. Επιπρόσθετα, πρέπει  να διαασφαλίσουν συνέχεια στην ολιστική μορφή αντιμετώπισης ώστε οι ασθενείς να διακινούνται μεταξύ των διαφόρων επιπέδων νοσηλείας ανάλογα με τις ανάγκες τους (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, Ξενώνες Παρηγορικής Φροντίδας, νοσηλεία κατ’οίκον).

Προτάσεις:

– Συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες προκειμένου να συνηγορήσουν για την Παρηγορική Φροντίδα.

– Κατοχύρωση από την Πολιτεία της Παρηγορικής Φροντίδας ως ανθρώπινο δικαίωμα

– Σύνδεση με πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την συνολική φροντίδα, την προληπτική ιατρική και την εξέλιξη της υγείας.

– Ενημερωτικές καμπάνιες αφύπνισης της κοινής γνώμης για το δικαίωμα στην Παρηγορική Φροντίδα και την ηθική υποχρέωση των κυβερνήσεων να το διασφαλίζει

– Να συμπεριληφθεί η Παρηγορική Φροντίδα στο εθνικό πρόγραμμα για τις μη μεταδιδόμενες νόσους.

 

  1. Ακαδημαϊκή κοινότητα

Όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσφέρουν διαφόρων βαθμών εκπαίδευση στο πεδίο της υγείας θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλάβουν το μάθημα της Παρηγορικής Ιατρικής στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Προτάσεις

– Νομοθέτηση της διδασκαλίας της Παρηγορικής Ιατρικής ως υποχρεωτικής στην προπτυχιακή εκπαίδευση

– Δημιουργία συγκεκριμένoυ διδακτικού περιεχομένου που να έχει σχέση με την διεπιστημονική Παρηγορική Ιατρική

– Το διδακτικό περιεχόμενο της Παρηγορικής πρέπει να συνδυάζει θεωρητικά και πρακτικά στοιχεία για την πρωτοβάθμια φροντίδα

– Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την Παρηγορική Φροντίδα να απευθυνθούν στους επαγγελματίες υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας

 

  1. Επαγγελματίες Υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας της Παρηγορικής Φροντίδας θα πρέπει να έχουν κατάλληλη πιστοποίηση και να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Προτάσεις:

– Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσουν την Παρηγορική Ιατρική σαν ειδικότητα

– Δημιουργία ομάδας εργασίας αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές που θα καθορίσουν το περιεχόμενο καθώς και το ελάχιστο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων στην Παρηγορική Φροντίδα καθώς και των ετών που απαιτούνται για την άδεια ασκήσεως Παρηγορικής Φροντίδας.

– Καθιέρωση προγραμμάτων πιστοποίησης.

 

  1. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα της Παρηγορικής Φροντίδας (WHO model list of essential medicines) και ιδιαίτερα πρόσβαση σε άμεσης δράσης μορφίνη από του στόματος. Επίσης θα πρέπει να δεχτεί την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας σαν ηθική αναγκαιότητα.

Προτάσεις

– Εξασφάλιση εκπαιδευμένου προσωπικού στις βασικές αρχές της Παρηγορικής Φροντίδας.

– Καθιέρωση της Παρηγορικής Φροντίδας ως απαραίτητης υπηρεσίας της αντίστοιχης μονάδας

– Εξασφάλιση προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας φροντίδας στην προχωρημένη νόσο και στο τέλος της ζωής

 

  1. Φορείς Παρηγορικής Φροντίδας

Οι φορείς που έχουν σχέση με την Παρηγορική Φροντίδα σε συνεργασία με την κυβέρνηση να καθιερώσουν την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στην χώρα.

Προτάσεις:

– Εκπόνηση εθνικών κριτηρίων

– Εκτέλεση ενημερωτικών προγραμμάτων

– Συνεργασία στην εκπόνηση του περιεχομένου της βασικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην Παρηγορική Φροντίδα

 

 

  1. Εκκλησία

Συμμετοχή στην παροχή Παρηγορικής Φροντίδας με εκπαίδευση εθελοντών ιερέων και στήριξη των δομών Παρηγορικής Φροντίδας.

 

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. απευθύνεται επίσης για την Προώθηση της Παρηγορικής Φροντίδας στην Ελλάδα  στους παρακάτω φορείς:

– Εθελοντικές οργανώσεις

– Σύλλογοι ασθενών και συγγενών

– ΜΜΕ

– ΕΟΦ

– Λοιπές επιστημονικές εταιρείες

– Φαρμακευτικός Σύλλογος

– Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

 

     Υπογράφουν:

–  Αλεξοπούλου – Βραχνού Εύη, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείο Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Νος. “Αγιος Σάββας”

–  Αναστασίου Μανώλης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, Councilor of Greece to the EFIC, Συντ. Δ/ντής Αναισθ/κού Τμήματος Μονάδας Πόνου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας “Θριάσιο”

Ανίσογλου Σουζάνα, Σ. Διευθύντρια ΜΕΘ & ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ Α.Ν.Θ.”ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Αναισθησιολογίας & Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος

Αρναούτογλου Ελένη, Καθηγήτρια Αναισθ/γίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντρια Αναισθ/κής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας

Αρσένη – Λάμπρου Βούλα, Πρόεδρος ΟΚΠΑ Δήμου Βριλησσίων

Βαδαλούκα Αθηνά, Αν. Καθηγήτρια Αναισθ/γίας, Θεραπείας Πόνου& Παρηγορικής Αγωγής, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού  Συνδέσμου Κατά του Πόνου (EuLAP), Γραμματέας Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), π. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA)

Βασιλάκος Δημήτρης, Καθηγητής Αναισθ/γίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη

Βαφειάδου Μαριάνθη, Σ. Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος Νος. “Σισμανόγλειο”

Βογιατζάκη Θεοδοσία, Καθηγήτρια Αναισθ/γίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Βραχνός Πάνος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

Γεωργούδης Γεώργιος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Γιαβασόπουλος Ευάγγελος, RN, Msc, Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας & Εκπαίδευσης, Προϊστάμενος ΝΤ Α Χειρ/κού & Θωρακ/κού Τμ. “Σισμανόλειο – Αμ. Φλέμινγκ” ΓΝΑ

Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι.

Δανοπούλου Άννα, Δ/ντρια Υγειονομικής Υπηρεσίας Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων

Ηλιάδη Ιωάννα, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Κανέλλη Λιάνα, Βουλευτής

Kαντιάνης Αναστάσιος, Διδάκτωρ Ιατρικού Δικαίου, Παν. Goettingen – Δικηγόρος

Καρανίκα Έλλη, MD, PhD, Συντονίστρια Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ΓΝ ΚΩ

Κετικίδου Ευγενία, Δ/ντρια ΕΣΥ, Αναισθ/κό Τμ. – Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ΝΓΝ Καβάλς

Κοκολάκη Μαρία, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας “Σισμανόγλειο”

Κοσκινά Κατερίνα, Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Κρεμαστινού Φανή, Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμ – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας “Ιπποκράτειο”

Λέκκας Βασίλης, Τραγουδιστής

Λεφάκη Τατιάνα, Δ/ντρια ΕΣΥ Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας “Πα.Γ.Ν.Η”

Μαμμή Γιούλη, Διοικήτρια ΠΓΝ Πατρών και ΓΝ Ανατολικής Αχαϊας – Αιγίου

Μανιτογιάννης Ξενοφών, Δήμαρχος Βριλησσίων

Μαριόλης Ανάργυρος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής

– Μπαϊρακτάρη Αγγελική, Συντονίστρια Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Νοσοκομείου “Άγιοι Ανάργυροι”

Μπατίκας Αντώνιος, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής

Μπερναλή Νικολέτα, Δ/ντρια Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Γ.Ν. Θήβας – Λειβαδιάς, Πρόεδρος Παραρτήματος Θήβας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Μπουκάλας Παντελής, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

Ξάνθος Θεόδωρος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κααδριοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, Καθηγητής Φυσιολογίας και Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Παπαδόπουλος Γεώργιος, Καθ. Αναισθ/γίας, Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων, Κλινική Αναισθ/γίας & Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝ Ιωαννίνων

Πολυμενέας Γεώργιος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Αρεταίειου Νοσοκομείου, Αναπληρωτής Πρύτανης ΕΚΠΑ

Σιαφάκα Ιωάννα, Καθηγήτρια Αναισθ/γίας- Θεραπείας Πόνου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ/ντρια Α Αναισθ/κής Κλινικής – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Σταυροπούλου Έφη, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας ESRA HELLAS

Τσιρογιάννη Αικατερίνη, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος. – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ΓΝ Κατερίνης

Φιλόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

 

 

 

Επικοινωνία ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.: Σμολένσκυ 5, 11472 Αθήνα

Τηλ:+302106457878

fax:+302103610488

info@grpalliative.gr

www.grpalliative.gr

Συνέχιση της καμπάνιας για την αύξηση των «υπογραφών ανθρωπιάς»


 

BONO – Τραγουδιστής των U2

 «Στη ζωή προσπαθείς μόνος να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου. Στον θάνατο όμως κάποιοι άλλοι το κάνουν αυτό για σένα. Η φιλοσοφία Ξενώνα με αγγίζει ιδιαίτερα γιατί έτσι αντιμετωπίστηκε ο πατέρας μου πριν πεθάνει από καρκίνο.

Αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στους Ξενώνες είναι ένα είδος αγγέλων. Σε συνοδεύουν στην πύλη του θανάτου, είναι η μαμή που σε παραδίδει στην επόμενη ζωή σου. Η άνεση και η ανακούφιση που σου εξασφαλίζουν είναι υποστηρικτική και απλώνεται στην οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες. Θα ήταν ευλογία αυτή τη φροντίδα να μπορούσε να την προσλάβει ο καθένας. Στις φτωχές χώρες που οι άνθρωποι πρέπει να παλεύουν για τη ζωή τους, οι συνθήκες του θανάτου αγνοούνται και δεν υπολογίζονται. Αλλά θα πρέπει να πούμε ότι το πώς φροντίζουμε τους ασθενείς μας και τους ανθρώπους που πεθαίνουν είναι ένα πείραμα που ελέγχει σφαιρικά τον ανθρωπισμό μας.

Έτσι όπως παλεύουμε για ισότητα στη ζωή πρέπει να παλεύουμε για ισότητα στο θάνατο».


 

Sir Elton John

 «Η πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας φροντίδα, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσεις νόσο τελικού σταδίου, πρέπει να θεωρηθεί ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα δικαίωμα που κάθε χώρα το αρνείται στους ανθρώπους της. Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις ότι είναι απαραίτητο. Παρακαλώ ελάτε μαζί μου σε αυτή την πρωτοβουλία και κάντε τη φωνή σας να ακουστεί».


ΜΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΩΣ
Της Joanna Davies

Ήμουν ένα τέλειο δημιούργημα
Όμως η μοίρα γύρισε, με κοίταξε
Και μου είπε: “σε γέλασα,
Ο χρόνος σου τελείωσε τώρα δες:”

Παιδικά όνειρα, εύθραυστα και ξηλωμένα
Ώριμα σχέδια, τρελά ταξίδια σε μακρινούς τόπους
Εκεί που θα’θελα να είμαι καλή, αλλά μάλλον δεν ήμουν.
Αυτό μες το κεφάλι μου με τρελαίνει
Κρύβω τα πρησμένα μάτια και την πληγωμένη περηφάνεια
Μου στέρησαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου
Τώρα μου γελούν ειρωνικά
Όλα τα παράλογα σχέδιά μου
Γεμάτη δάκρυα
Η σάρκα είναι αδύνατη, το μυαλό πληγωμένο και βραδύ

Η ζωή συνεχίζεται, και μεις κάνουμε κύκλους
Ξέρω πως οι λέξεις δεν μπορούν να τα σκοτώσουν αυτά,
Αλλά δεν γίνεται να ζεις μόνο με την ελπίδα –
Ό,τι ωριμάσει, μπορεί να κοπεί.

Θα διαβώ τη θάλασσα για έναν πιο φωτεινό κόσμο
Θα με οδηγούν οι Άγγελοι, και θα κρατώ τους θησαυρούς της ζωής μου:
Κόρη, αδερφή, μητέρα και σύζυγος
Κι ο χρόνος σιγά-σιγά γύριζε το μαχαίρι.

Υπάρχει μια λύπη στα μάτια μου —
Κανείς δε μάντεψε –
Κανείς δεν προσπάθησε
Μερικοί νομίζουν πως θα είμαι μακριά,
Άλλοι ξέρουν πως θα είμαι μαζί τους κάθε μέρα.

Μα να θυμάσαι πως…

Είμαι ευλογημένη αγάπησα και αγαπήθηκα
Φίλοι ήρθαν κι έφυγαν
Εκείνοι που μου είπαν ψέμματα, που είπαν πως με νοιάζονταν
Με άφησαν πληγωμένη, με άφησαν περιφρονημένη και φοβισμένη
Αλλά οι καλοί έμειναν, έπαιξαν το παιχνίδι και έδοσαν
Φώτιση στο μικρό και τρομαγμένο αυτό κοριτσάκι

Να είναι ευλογημένη η μέρα που εσύ ήρθες στη ζωή μου

Ψάχνω τους Αγγέλους,
Μήπως βρω λίγη ειρήνη
Είναι καλά να μείνω εδώ;
Παρακαλώ φτερά μου, πάρτε με μακριά

Ξέρω πως ο Παράδεισος δίνει, και ο Παράδεισος παίρνει. Μα οι Άγγελοι
Με οδήγησαν σ’έναν ειρηνικό τόπο που δεν μπόρεσα να βρω μέσα μου
Το τώρα, όπως δεν το έχω δει ποτέ…
Είναι καλά να μείνω εδώ και να αναπαυθώ;
Παρακαλώ φτερά μου, πάρτε με μακριά

Ο Παράδεισος είναι πάντα δίπλα μας
Ο Παράδεισος ξέρει πως περιμένω να με βρουν
Έτσι, δε χρειάζεται να πω “αντίο”

 


Δελτία Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2017

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2016

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2015

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2014

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2013

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2012

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2011

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2010

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2009

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2008

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2007

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2006

Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. 2005

 


Δείτε το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Π.Φ. εδώ.

Copyright © 2018 ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.. All rights reserved.