Απολογισμός βραχνού

Aγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,

Συνήθως όταν τελειώνει κάτι υπάρχει λύπη. Εμάς, το τέλος του «15ου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση γιατί οι στόχοι που βάλαμε πραγματοποιήθηκαν. Ποιοι ήταν αυτοί;

1. Επιστημονικοί στόχοι.

Α. Να προβληθούν νέες επιστημονικές απόψεις για τη διαχείριση του πόνου συνδυασμένες με πρακτικές κλινικές κατευθύνσεις. Τις τρεις αυτές μέρες έγιναν εξαιρετικές ομιλίες από τους συναδέλφους, Έλληνες και ξένους, από τις οποίες κατατέθηκαν νεότερα δεδομένα όπως:

  • Η καλύτερη αποτελεσματικότητα της καψαϊκίνης μετά από έγκαιρη τοποθέτησή της
  • Η ανάδειξη της τραμαδόλης σε φάρμακο πρώτης γραμμής για τον περιφερικό ΝΠ πόνο
  • Η νέα ταξινόμηση και η αναφορά στους υποτύπους του παροξυσμικού πόνου καθώς και σαφείς οδηγίες για τη χρήση των FF.
  • Η αναθεώρηση όλων όσων γνωρίζαμε για την ινομυαλγία
  • Σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου μέσης καθώς και η διαπίστωση ότι η ζυγοαποφυσιακή αρθρίτιδα έχει ΝΠ στοιχείο
  • Η οικονομική επίπτωση του μη θεραπευόμενου ΝΠ πόνου και ο ρόλος της πρεγκαμπαλίνης
  • Η αντιμετώπιση του παιδιατρικού πόνου κ.α,

Β. Να ακουστούν νέα επιστημονικά πεδία και θέματα, άγνωστα σε μας. Οι ομιλίες συναδέλφων όπως της κ. Κώτσου για τα γενόσημα και βιο- ομοειδή, του κ. Ράπτη για την εξατομικευμένη θεραπεία, της κ. Αμανίτου για το ρόλο της μικρογλοίας και τα οπιοειδή, της κ. Καραναστάση για τον κνησμό, της κ. Μϊχα για να ενδοκαναβινοειδή κ.ά.

Γ. Να ακουστούν θέματα με κοινωνικές συνιστώσες, όπως, η ομιλία της κ. Τσιρογιάννη για τον κάπνισμα και τον πόνο, της κ. Μπερναλή για τους πολιτισμικούς κι εθνικούς παράγοντες και πώς αυτοί επηρεάζουν τη διαχείριση του πόνου, της κ. Χλωροπούλου για τα νέα σκευάσματα οπιοειδών και πώς αποτρέπουν την ανάπτυξη εθισμού κ.ά.

Δ. Να γίνει ένα αγκάλιασμα ειδικοτήτων, όπως: των αλγολόγων με χειρουργούς, νευρολόγους,. παθολόγους, ορθοπεδικούς και ρευματολόγους, μέσα από στρογγυλά τραπέζια, ομιλίες και συζήτηση και των αλγολόγων με ψυχολόγους, νοσηλευτές, εναλλακτικούς θεραπευτές μέσω των κλινικών φροντιστηρίων.

2. Παρακολούθηση

Στο συνέδριό μας είχαμε υψηλό βαθμό παρακολούθησης κι ενεργούς συμμετοχής. Ενδεικτικά: Παρακολούθησαν περισσότερα από 370 άτομα κι 70 στα κλινικά φροντιστήρια. Στις αίθουσας υπήρχαν νέοι επιστήμονες καθώς και στα κλινικά φροντιστήρια, στα οποία διδάχτηκαν πρακτικά τις περιοχικές τεχνικές σε ενήλικες

και παιδιά, την αντιμετώπιση του πόνου μέσης πριν και μετά το χειρουργείο και τη διαχείριση του στρες. Έγινε προώθηση ειδικευομένων και στα προεδρεία.

Συμπέρασμα: οι χορηγίες και προσφορές της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. προς τους ειδικευόμενους και νέους γιατρούς έπιασαν τόπο.

3. Ψυχαγωγία

Το κοινωνικό μας πρόγραμμα ήταν προσαρμοσμένο στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου αλλά και στοχευμένο στο να σας κάνει να ξεπεράσετε τις αγωνίες και τη θλίψη της εποχής που περνάμε στη χώρα μας.

Ραντεβού για το επόμενο συνέδριο με το ίδιο κέφι και προωθείστε τους νοσηλευτές σας για το επόμενο σεμινάριο νοσηλευτών που θα γίνει στις 8 & 9 Νοεμβρίου, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στους βραβευθέντες του συνεδρίου:

1o βραβείο: κ. Μανώλης Αρναουτάκης (νοσ. ΑσκληπιείονΒούλας, ΕΑΝΠ Μεταξά), για την εργασία «Παρακολούθηση 341 ασθενών μετά από ιεροκοκκυγική επισκληρίδιο έγχυση για οσφυαλγία, με ή χωρίς χορήγηση peros πρεγκαμπαλίνης»

Επαίνους πήραν:

  • κ. Αγγελική Μπαϊρακτάρη (Nοσ. ΓΟΝΚ Αγιοι Ανάργυροι, ΓΝΑ Σισμανόγλειο) για την εργασία «Νοσοκομειακός ειλεός μετά ριζική κυστεκτομή: συγκριτική μελέτη δύο αναλγητικών σχημάτων»
  • ο κ. Παναγιώτης Ζης, (ΓΝ Ευαγγελισμός, Αιγινήτειο, Αρεταίειο) για την εργασία «Η αξία της ποσοτικής μέτρησης της αισθητικότητας μετά από μεταβολή της θερμοκρασίας (QUANTITATIVE SENSORY TESTINGQST) στη διάγνωση του Νευροπαθητικού Πόνου / προκαταρκτικά αποτελέσματα
  • κ. Ευκλείδης Ράπτης (Νοσ. Αρεταίειο), για την εργασία «Τα CUT OFF όρια του DN4 στη διάγνωση της νευροπαθητικής συνιστώσας στον καρκινικό πόνο: διαφορετικά όρια για διαφορετικό σκοπό»;

Οι Πρόεδροι του Συνεδρίου

Ιωάννα Σιαφάκα

Ευνομία Αλεξοπούλου – Βραχνού