Δελτίο Τύπου Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας

Δελτίο Τύπου

11 Οκτωβρίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας.

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ; EMEIΣ!

Πανευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Χρόνιο Πόνο

H Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, όχι μόνο μεταφέροντας τα σημαντικά μηνύματά της στη χώρα μας αλλά ανακοινώνοντας επίσης πράξεις κι έργα που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της παρηγορικής φροντίδας στη χώρα μας.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας (11 Οκτωβρίου 2014), θα γιορταστεί φέτος σε όλον τον κόσμο με εκδηλώσεις που θα μεταφέρουν το μήνυμα: «Ποιος νοιάζεται; Εμείς!».

Εμείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι φροντιστές και οι προσωπικοί βοηθοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εθελοντές και οι ψυχολόγοι, που συγκροτούμενοι σε διεπιστημονικές ομάδες, δίνουμε τον εαυτό μας στην επίπονη μάχη των ασθενών με χρόνιες κι από πολλές απόψεις επώδυνες νόσους. Υπολογίζεται ότι το επιστημονικό προσωπικό ξεπερνά τους 400.000 παγκοσμίως, οι εθελοντές τα 1.2 εκατομμύρια, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν πάνω από 10.5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται γενικά με την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., όπως κάθε χρόνο, θα περάσει το μήνυμα αυτό στην Ελλάδα, τόσο μέσα από τη διοργάνωση ενός κορυφαίου επιστημονικού γεγονότος, του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής (2-5 Οκτωβρίου, Καλαμπάκα) όσο και από ενημερωτική καμπάνια που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί καθώς ούτε οι άνθρωποι ούτε οι δομές επαρκούν για τη σωστή αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επιφέρουν οι χρόνιες επώδυνες καταληκτικές νόσοι. Aπό την ίδρυσή της, η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, αντιμετωπίζει τον πόνο ως νόσο κι όχι σαν σύμπτωμα, συμφωνώντας απολύτως με τη σχετική απόφαση που εγκρίθηκε το 2001 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 29 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο αγώνας που δίνουμε, από την ίδρυσή μας το 1997, γίνεται όλο και πιο δύσκολος στα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει σε επιστημονικό, οργανωτικό και θεσμικό επίπεδο, η καλλιέργεια στενών δεσμών με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η πολύτιμη κλινική μας εμπειρία, μας επιτρέπουν να δηλώνουμε ότι όσο οι δυσκολίες μεγαλώνουν τόσο εμείς αυξάνουμε τα όπλα στη φαρέτρα μας. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α είναι η μόνη πιστοποιημένη Ελληνική επιστημονική εταιρία στο χώρο της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας (Αριθμ.Πιστοπ. 02210034,Φορεας Πιστ.TUV AUSTRIA). Μέσα από τις συνεχείς δράσεις της, εναρμονίζεται απόλυτα με τα μηνύματα των Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Φορέων και Κινημάτων, που είναι προσανατολισμένα στον ίδιο σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουμε αποτελεσματικά την επαφή με τους ίδιους τους ασθενείς και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, ώστε να αποτελέσουμε και θεσμικά «μια γροθιά» στο δύσκολο δρόμο στον οποίο έχουμε αποφασίσει να βαδίζουμε μαζί.

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε σήμερα ότι η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της vεοσυσταθείσας ΕULAP (European League Αgainst Pain). Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία απέναντι στον Πόνο, είναι μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία, που έχει στόχο να ενώσει τις Επιστημονικές Εταιρίες με τις Εταιρίες των ασθενών με Χρόνιο Καλοήθη ή Καρκινικό Πόνο, ώστε να διεκδικήσουν την ποιότητα ζωής και τη Θεραπεία από το Χρόνιο Πόνο. Έχουμε τη χαρά και την τιμή, η επίσημη ανακοίνωση στην Ελλάδα αυτής της πρωτοβουλίας να γίνει στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής από τον ίδιο τον Πρόεδρο της EULAP, φίλο Καθηγητή Giustino Varrassi.

Προχωράμε όμως και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Θεραπείας του Πόνου και την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στη χώρα μας. Μετά από τη συγγραφή των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για το Νευροπαθητικό Πόνο και τη συμμετοχή μας στη σύνταξη Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για διάφορα είδη Πόνου συνεχίζουμε με:

α. Καταγραφή για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο ασθενών με Χρόνιο Πόνο (Registry)

Θα δημιουργήσουμε “Ειδικό Μητρώο Ασθενών με Χρόνιο Πόνο (Registry). Φιλοδοξούμε να αποτελεί ένα δυναμικό, διαδραστικό και εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο να απευθύνεται στο σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Θεραπείας του Χρόνιου Πόνου στην Ελλάδα.

Οι στόχοι του μητρώου θα είναι:

  • Για τον κάθε ασθενή η λήψη της βέλτιστης θεραπείας.

  • Για την ιατρική κοινότητα, η λήψη από κάθε θεράποντα γιατρό, επικαιροποιημένων πληροφοριών που θα υποστηρίζουν τη σωστή κλινική διαχείριση των ασθενών.

  • Για την κοινωνία, η επίτευξη της βέλτιστης ανταποδοτικότητας στο σύστημα υγείας, με την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και τη μείωση μη απαραίτητων εξόδων.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους πάσχει από Χρόνιο Πόνο. Στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης απουσία καταγραφής ασθενών με Χρόνιο καλοήθη η καρκινικό Πόνο. Η πολυετής ενασχόληση της εταιρίας μας με τα προβλήματα και τη θεραπεία των ασθενών αυτών, μας οδηγεί στην ανάγκη της δημιουργίας αυτού του αρχείου. Για την οργάνωση του μητρώου θα συνεργαστούμε με τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σε πανελλήνια κλίμακα, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτύπωση.

β. Εκπαιδευτικές Ημερίδες για τους Επαγγελματίες Υγείας σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών. (Η συμμετοχή των ειδικευόμενων είναι δωρεάν).

Από την ίδρυσή της η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. οργανώνει σειρά επιστημονικών / επιμορφωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με γενικούς γιατρούς, ορθοπεδικούς, ογκολόγους, νευρολόγους κι άλλες ιατρικές ειδικότητες. Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε και στην επιμόρφωση των νοσηλευτών οργανώνοντας τα «Σεμινάρια Παρηγορικής Φροντίδας για γιατρούς και νοσηλευτές» (Το Νοέμβριο θα διεξαχθεί το 4ο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο).

γ. Πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στη διάθεση των οπιοειδών στη χώρα μας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους

Σε άμεση επαφή και συνεργασία με τις συλλογικότητες των ασθενών έχουμε προχωρήσει σε θεσμικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, με πιο πρόσφατη την προσφυγή μας στο Υπουργείο Υγείας και στο Συνήγορο του Πολίτη για την έλλειψη οπιοειδών, που εμφανίστηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη και στην Αθήνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αντίδραση του Συνηγόρου ήταν άμεση και είμαστε σε αναμονή της απάντησης της Πολιτείας. Για το σημαντικό αυτό θέμα παραμένουμε σε επιφυλακή και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με πανευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς.

Τα νέα διαγνωστικά και φαρμακευτικά εργαλεία που παρέχει πλέον η επιστήμη, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα σωστή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία και να βελτιώσουμε έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και να συμβάλλουμε στη μείωση της επιβάρυνσης των δαπανών υγείας. Για παράδειγμα, η χρήση των συνοδών αναλγητικών, δηλαδή φαρμάκων που η κύρια ένδειξη είναι άλλη και όχι η αναλγησία, αλλά που για συγκεκριμένες νόσους είναι ισχυρά αναλγητικά (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά επιθέματα κλπ) θεωρούνται φάρμακα πρώτης γραμμής για το νευροπαθητικό πόνο. Σύμφωνα μάλιστα με φαρμακοοικονομική μελέτη, η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, παρά το σχετικά μεγαλύτερο κόστος της αγωγής, τελικά συμφέρει οικονομικά βελτιώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την κοινωνική απόσυρση του ασθενούς.

ε. Πρωτοβουλίες για την Κατ’ Οίκον νοσηλεία.

Βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλείας σε ασθενείς εντός της Αττικής και προσπαθούμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πόρων για τη διεύρυνσή του.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες και με τον καθημερινό μας αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια την ελληνική κοινωνία και σε πείσμα των καιρών να απαντήσουμε «Εμείς!» στο ερώτημα «Ποιος νοιάζεται;».