ΠΑΡΗ-ΣΥ.Α, μια εθελοντική, επιστημονική οργάνωση δίπλα στον πονεμένο άνθρωπο

Με αφορμή το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, θα ήθελα να ενημερώσω τους συντοπίτες μου που σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου, που παλεύουν με το θεριό που λέγεται καρκίνος, ότι δεν είναι μόνοι τους.
Υπάρχουν δίπλα τους υπέροχοι άνθρωποι, καταπληκτικοί επιστήμονες, υπάρχει η
ΠΑΡΗ-ΣΥ.Α με την πρόεδρό τους την Καθηγήτρια κα Αθηνά Βαδαλούκα, που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Οι στόχοι και προσανατολισμοί της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. είναι να προσφέρουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς:

  • Θεραπεία του Χρόνιου Πόνου και του Πόνου των Καρκινοπαθών και των συνοδών βασανιστικών συμπτωμάτων με στόχο την Ποιότητα Ζωής και την Αξιοπρεπή Διαβίωση, στηρίζοντας συγχρόνως και τις Ψυχολογικές, Κοινωνικές και Πνευματικές ανάγκες των Ασθενών
  • Κατ’Οίκον Νοσηλεία με Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
  • Ψυχολογική Υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου και των συγγενών και φροντιστών τους, τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στο Σπίτι.
  • Να προβάλει τις θέσεις της και να προσφέρει σύγχρονη ενημέρωση μέσω του περιοδικού που εκδίδει, με τίτλο «Παρηγορική Φροντίδα».
  • Να προάγει κάθε μορφή εθελοντισμού.
  • Να αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση των κέντρων πόνου και παρηγορικής αγωγής στα νοσοκομεία, για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 1992 για κατ’οίκον νοσηλεία στους οργανισμούς των νοσοκομείων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία για στελέχωση των κέντρων πόνου και παρηγορικής φροντίδας, για νοσοκομειακές κλίνες για αντιμετώπιση των ημερήσιων αναγκών των ασθενών τελικού σταδίου κ.ά.
  • Να αγωνίζεται για την αλλαγή της αναχρονιστικής συνταγογράφησης ναρκωτικών και διάθεσης στο εμπόριο όλων των σύγχρονων σκευασμάτων απιοειδών.

Ιδιαίτερα με το θεσμό της κατ οίκον νοσηλείας βοηθούν τους ασθενείς, σε τελικό στάδιο, να φύγουν αξιοπρεπώς, έχοντας δίπλα τους ,τους ανθρώπους που τους νοιάζονται και αγαπούν.

ΑΙΏΝΙΑ ΕΥΓΝΩΜΩΝ,
Σωτήρης Τσουμάνης