Ημέρα Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας 2020 – Με φροντίζουν, νιώθω άνετα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

Με φροντίζουν, νιώθω άνετα!

Για 4η συνεχή χρονιά, Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας από ολόκληρη τη χώρα συντονίζονται με πρωτοβουλία της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και διοργανώνουν την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2019 την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας 2020. Οι θεραπευτικές ομάδες των ιατρείων θα περιμένουν τους ασθενείς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, μετά από ραντεβού για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να τους ενημερώσουν, να τους διαγνώσουν και να τους στηρίξουν.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η γνωστοποίηση και η ανάδειξη των εθελοντικών αυτών δομών των ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων, που εδώ και δεκαετίες στηριζόμενες κυρίως στο φιλότιμο των λειτουργών υγείας, προσφέρουν την επιστημονική τους υποστήριξη στους ασθενείς που υποφέρουν. Η Θεραπεία του Πόνου και η Παρηγορική Φροντίδα μειώνουν σημαντικά την ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που υποφέρουν από πόνο και επώδυνα χρόνια νοσήματα καθώς και των οικογενειών τους. Τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροτνίδας έχουν θεσμοθετηθεί με υπουργική απόφαση από τη δεκαετία του ‘90, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν συμπεριληφθεί στους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί λειτουργοί υγείας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κ.ά, να τα κρατούν ανοιχτά σε εθελοντική βάση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών για θεραπεία του καλοήθους ή καρκινικού πόνου και να προσφέρουν παρηγορική αγωγή σε ανθρώπους με απειλητικά για τη ζωή χρόνια νοσήματα. Εκατοντάδες απελπισμένοι από τον δυνάστη πόνο συνάνθρωποι έχουν καταφέρει να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια και χαμόγελο τη ζωή τους χάρη στα ιατρεία αυτά, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν την στήριξη που τους αναλογεί από την Πολιτεία.

Η φετινή διοργάνωση θα συμπεριλάβει και την Σύρο καθώς ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., σε συνεργασία με την Αναισθησιολογική Κλινική του Γ.Ν. Σύρου και τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει Διαδυκτιακή Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο “Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας” (Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, ώρα 9.30).

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το σύνθημα της διοργάνωσης είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας: Με φροντίζουν, νιώθω άνετα!