Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2019
Η φροντίδα μου, το δικαίωμά μου!

 

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ανακοινώνει την έναρξη της φετινής της καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Αγωγής (Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019). Η διεθνής διοργάνωση φέτος εστιάζει στην προσπάθεια να εισακουστεί το αίτημα ασθενών, επιστημόνων, εθελοντών και συγγενών από την διάσκεψη του ΟΗΕ για την Υγεία: να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές και υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας.

Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται κάθε χρόνο παρηγορική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των 20 εκατομμυρίων που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους. 18 εκατομμύρια από αυτούς πεθαίνουν βυθισμένοι στον πόνο και την αγωνία ενώ αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Πάνω από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία του πόνου τους. Εθελοντές, κλινικοί γιατροί, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα ανά τον κόσμο θα προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους για να ενισχύσουν αυτό το δημόσιο μήνυμα: “Η φροντίδα μου, το δικαίωμά μου“.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. έχει συγκεντρώνει αυτά τα μηνύματα από ελληνικής πλευράς, και όχι μόνο, για να τα συνδέσει με την διεθνή καμπάνια #mycaremyright. Στα σχετικά video που ετοίμασε η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. το μήνυμα μεταφέρουν από την Ελλάδα μεταξύ άλλων oι Καθηγητές Αναισθησιολογίας Narinder Rawal (Orebro University Hospital, Sweden EDRA Vice – Chair, Past General Secretary of ESRA, Member of PROSPECT Working Group), Giustino Varrassi (President of World Institute of Pain, President of Paolo Procacci Foundation), Αθηνά Βαδαλούκα (Πρόεδρος ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., Επίτιμη Γενική Γραμματέας Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου/ WIP, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κατά του Πόνου /ΕuLAP, τ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας / ΕSRΑ και Ιωάννα Σιαφάκα (Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας – Θεραπείας Πόνου Ιατρική Σχολή Πανεπιστήρμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας). Επίσης, το μήνυμα στέλνουν πολλοί γιατροί από ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και ο μουσικός Βασίλης Λέκκας, εθελοντής, μέλος και υποστηρικτής της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α..