Επαναλειτουργεί το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Απόλυτα επιτυχής ήταν η παρέμβαση της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για την επαναλειτουργία του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Οι συνάδελφοι από την Καλαμάτα μας ενημέρωσαν στις 23 Φεβρουαρίου 2020 ότι:
“Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε για  την επαναλειτουργία του ιατρείου πόνου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου μας.  Οι συντονισμένες αντιδράσεις σας και η δημοσιοποίηση του θέματος έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλο αυτό το διάστημα έγινε εκτεταμένη συζήτηση τόσο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και στους ιατρικούς κύκλους του νομού μας που ανέδειξαν την σημασία του ιατρείου πόνου. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως η ευαισθησία και οι συντονισμένες κινήσεις της επιστημονικής μας κοινότητας φέρνουν αποτέλεσμα.
Ως Αναισθησιολογικό τμήμα σας ευχαριστούμε και εκ μέρους των ασθενών μας. Μέσα από αυτή την περιπέτεια βγήκαμε  περισσότερο δυνατοί”.
Υπενθυμίζουμε ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου είχε αποφασίσει το κλείσιμό του στις 24 Ιανουαρίου 2020.

From: Anaesthiologiko kalamatas
Subject: Από ιατρείο πόνου νοσοκομείο Καλαμάτας
To: ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. 

 

Σας χαιρετώ από τον νότο!
Εδώ βιώνουμε τραγικές καταστάσεις καθώς ξαφνικά η διοίκηση αποφάσισε να συντάξει λίστα διακομιδών των βαρέων πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών.Το Αναισθησιιολογικό τμήμα δεν επαρκεί για να καλύψει των αριθμό των τακτικών χειρουργείων που θέλει η διοίκηση να έχει.Στις 24 Ιανουαρίου η διευθύντρια της Ιατρικής υπηρεσίας με απόφαση της διακόπτει εκείνη την στιγμή την λειτουργία του ιατρείου και διατάζει τους ασθενείς να φύγουν, προκειμένου η αναισθησιολόγος που ήταν στο ιατρείο πόνου να μπεί στο χειρουργείο για τακτικό περιστατικό.Εκδίδει δε απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του ιατρείου μέχρι να βρεθεί το ανάλογο προσωπικό.
   Να σημειωθεί ότι το ιατρείο δουλεύει 2 χρόνια τώρα κάθε Παρασκευή για 5 ώρες, έχουν περάσει 565 ασθενείς,έχουμε καθημερινά παραπομπές από τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας,έχουμε σε συνέχεια και εκκρεμούν επεμβατικές παρεμβάσεις.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών μας είναι καρκινοπαθείς και στον νομό μας δεν υπάρχει ογκολόγος.
  Εμείς βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να διώχνουμε τους ασθενείς και ειδικά  τους καρκινοπαθείς ούτε θα αρνηθούμε  να βοηθήσουμε  τους ασθενείς των υπολοίπων κλινικών,αλλά όλο αυτό θα γίνεται με επιπλέον δική μας επιβάρυνση.
  Ζητούμε  στην βοήθεια σας.
  Στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις

Η επιστολή της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. στο Υπουργείο Υγείας: 

 
Προς: Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Κοινοποίηση: Συνήγορος του Πολίτη, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ΚΕΦΙ
                                                                                                                          Aθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2020
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή επιστολή που έλαβε η εταιρεία μας από το νοσοκομείο Καλαμάτας,  θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα μέσω του ΠΟΥ και άλλων έγκυρων θεσμών και οργάνων ζητά επιτακτικά την υλοποίηση της δέσμευσης των κυβερνήσεων για παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στο σύνολο του πληθυσμού, την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και άλλων επώδυνων νόσων είναι ραγδαία,  η χώρα μας φαίνεται πως όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην έκκληση αλλά μάλλον κάνει βήματα πίσω.
Συνάδελφοί μας αναισθησιολόγοι από την αναισθησιολογική μονάδα του Γ.Ν. Καλαμάτας μας ενημέρωσαν ότι στις 24 Ιανουαρίου η διεύθυνση της Ιατρικής υπηρεσίας διέκοψε αιφνιδιαστικά την λειτουργία του Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας του νοσοκομείου, διατάσσοντας  τους ασθενείς να φύγουν, προκειμένου η αναισθησιολόγος που εκείνη την ώρα λειτουργούσε το ιατρείο να μπει στο χειρουργείο για τακτικό περιστατικό. Εξέδωσε μάλιστα  απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του ιατρείου μέχρι να βρεθεί το ανάλογο προσωπικό για το χειρουργείο. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο ιατρείο δουλεύει 2 χρόνια  κάθε Παρασκευή για 5 ώρες, έχουν περάσει από αυτό 565 ασθενείς, έχει  καθημερινά παραπομπές από τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου ενώ εκκρεμούν κι επεμβατικές παρεμβάσεις.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών του  είναι καρκινοπαθείς σε έναν νομό στον οποίο δεν υπάρχει καν ογκολόγος (!). Οι συνάδελφοι επισημαίνουν ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να διώχνουμε τους ασθενείς και ειδικά  τους καρκινοπαθείς ούτε θα αρνηθούμε  να βοηθήσουμε  τους ασθενείς των υπολοίπων κλινικών,αλλά όλο αυτό θα γίνεται με επιπλέον δική μας επιβάρυνση” και ζητούν την στήριξή μας.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ως επιστημονική εταιρία που επί 22 χρόνια συνεργάζεται στενά τόσο με την διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και με τους συλλόγους ασθενών και την κοινωνία των πολιτών, έχοντας προβεί σε πάρα πολλά διαβήματα προς το υπουργείο σας κι έχοντας συμμετάσχει εποικοδομητικά σε επιτροπές σας, κάνουμε  επείγουσα έκκληση για άμεση επίλυση του θέματος. Είμαστε βέβαιοι πως αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του επιστημονικού και ανθρωπιστικού προβλήματος που θα ανακύψει σε περίπτωση που τα ήδη υποβαθμισμένα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας της χώρας μας  υποστούν περαιτέρω υποβάθμιση. Η χώρα μας θα είναι πλέον υπόλογη στους ογκολογικούς ασθενείς της αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση, συζήτηση και συνεισφορά στην επίλυση του προβλήματος. Με τιμή
                           Για το ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
            Η Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας
Αθηνά Βαδαλούκα                 Ευνομία Αλεξοπούλου – Βραχνού
Το θέμα επίσης ανέδειξε η Αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα. Σιαφάκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που διοργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.