Κοπή πίτας με τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας της χώρας

Σε μια “οικογενειακή” διαδικτυακή συνάντηση με γιατρούς – εκπροσώπους των Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας από κάθε γωνιά της χώρας, έκοψε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 την πίτα της η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας (Ι.Π. & Π.Φ.) κι αποφασίστηκαν δράσεις στήριξής τους.

Τα μηνύματα που έφταναν όλο τον χρόνο από τα Ι.Π.& Π.Φ. της χώρας προβλημάτισαν έντονα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Για τον λόγο αυτό πήρε την πρωτοβουλία αφενός να προσπαθήσει να αποφορτίσει με μια γιορτινή συνάντηση το τεράστιο βάρος που σηκώνουν εδώ και δύο χρόνια οι συγκεκριμένοι αναισθησιολόγοι κι αφετέρου να γίνει μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Ι.Π. & Π.Φ. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν διεξοδικά:

  • Οι ανατροπές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας στα Ι.Π. & Π.Φ.
  • Προτάσεις για την επόμενη διοργάνωση της Ημέρας Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας

Από την συζήτηση προέκυψε ότι παρά την πλήρη εξουθένωσή μας, οι αναισθησιολόγοι και οι επαγγελματίες υγείας άλλων ειδικοτήτων που στελεχώνουν τα Ι.Π. & Π.Φ. των νοσοκομείων της χώρας δεν εγκαταλείψαμε τους ασθενείς μας. Κάνοντας υπέρβαση των πρωτόγνωρων δυσμενών συνθηκών, των δυνάμεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, δεν σταματήσαμε να παρέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις υπηρεσίες μας. Όποτε και όσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επέτρεπαν κρατήσαμε τα ιατρεία μας ανοιχτά ενώ κάναμε και συστηματική χρήση της τηλεϊατρικής αλλά και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μέσα από αυτή τη δράση αποκομίσαμε πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον η οποία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για τα περιστατικά long covid και τα μετα covid σύνδρομα. Οι επιστημονικές συστάσεις της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. παραμένουν πολύτιμος οδηγός στο έργο μας.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι:

– Οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων επείγει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ενίσχυσης των ΙΠ & ΠΦ

– Η ιατρική εξειδίκευση στην Θεραπεία του Πόνου και την Παρηγορική Φροντίδα είναι επιβεβλημένη

– Επείγουν μέτρα σταθερής κάλυψης των ελλείψεων τόσο στον εξοπλισμό των ιατρείων για την εφαρμογή παρεμβατικών τεχνικών όσο και στα φάρμακα

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν επίσης τον συντονισμό τους για έναν δυναμικό εορτασμό της Ημέρας Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας τον Νοέμβριο του 2022.

Τα δύο τυχερά φλουριά της πίτας της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α κληρώθηκαν στις αναισθησιολόγους Ειρήνη Παπαγεωργίου από το “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης και στην Έλλη Καρανίκα από το Νοσοκομείο της Κω, οι οποίες κέρδισαν τη συμμετοχή τους στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στον Βόλο.