Διεθνής διάκριση για φωτογραφία από το project της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. με την φωτογράφο Xριστίνα Βάζου

Μία εξαιρετικά δυνατή εικόνα, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. με την φωτογράφο Χριστίνα Βάζου, ξεχώρισε η ΙΑΗPC (Διεθνής Ένωση για τους Ξενώνες και την Παρηγορική Φροντίδα), μετά από διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το καλοκαίρι του ’21.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, που απεικονίζει μια συνάντηση εθελοντικής υποστήριξης ψυχολόγου της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. σε νεαρό ασθενή, επελέγη για το site του διεθνούς οργανισμού για τη σελίδα των δωρεών.

H φωτογραφία προέρχεται από την φωτογραφική εργασία με τίτλο “Παρηγορική Φροντίδα”.

“Η εργασία αυτή είναι ένα είδος φωτογραφικού ημερολογίου, γραμμένο με ευαισθησία, διακριτικότητα, αμεσότητα και συνέπεια.

Η φωτογράφος εμπλέκεται στενά με τα πρόσωπα της απεικόνισης και αφηγείται το άγνωστο έργο των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας. Ο φακός της εστιάζει εκεί που το βλέμμα φοβάται να σταθεί, ρίχνοντας φως στη σπαρακτική πλευρά της ύπαρξης.

Ο φακός της, «αόρατος» αν και σε απόσταση αναπνοής, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ασθενών και λειτουργών υγείας. Καταγράφει, αποκαλύπτει, σχολιάζει. Διεισδύει στην ουσία της παρηγορικής αγωγής, εντοπίζει και αναδεικνύει τις ποιητικές της στιγμές.

Τα λουλούδια στο μπουκάλι του ορού, το γλαστράκι πάνω απ’το νοσοκομειακό κρεβάτι, το τρυφερό άγγιγμα του θεραπευτή, η «ψυχρότητα» των ιατρικών πράξεων, ο πόνος και η θεραπεία του, η απόγνωση και η λύτρωση, οι εξομολογήσεις των ασθενών, η μοναξιά και η ομαδικότητα, εξυψώνουν την ανθρωπιά από την σκληρή πραγματικότητα” (Ειρήνη Κοντογεωργίου)

Η Χριστίνα Βάζου, γνωστή από τη συνεργασία της με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», είναι βραβευμένη φωτογράφος του κοινωνικού ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στην FOCUS. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στο London College of Communication τo 2010-2011, με θέμα “Photojournalism and Documentary Photography”, το οποίο τελείωσε με άριστα. (http://www.christinavazou.com)