Ανταπόκριση από το Σισμανόγλειο: Η εμπειρία και οι δράσεις του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας την περίοδο του Covid 19

Αναισθησιολογικό τμήμα / Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας
Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο
Μ. Κοκολάκη, Σ. Κανδρεβιώτου, Α. Νιάκα

Η εμπειρία μας από τους βαρέως πάσχοντες ανεμβολίαστους Ασθενείς covid19

 

“Τους τελευταίους μήνες διαχειριζόμαστε πρωτόγνωρη κατάσταση με τους ασθενείς covid19. Για εμάς τους Αναισθησιολόγους είναι ένα πείραμα που ελέγχει σφαιρικά το ήθος και τον ανθρωπισμό μας”, αναφέρει η επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του τμήματος κα Μαρία Κοκολάκη και διευκρινίζει: “Στο δωμάτιο του ορόφου η διασωλήνωση είναι τρομακτική. Ζούμε το πιο σκληρό πρόσωπο της πανδημίας. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν εκδηλώθηκε τέτοια θύελλα αμφισβήτησης, διεθνώς, απέναντι στην επιστήμη της Ιατρικής”.

Η φράση «Γιατρέ μου δεν έχω ανάσα», που ακούγαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ακούγεται πια. Όταν ενημερώνουμε για την διασωλήνωση οι ανεμβολίαστοι ασθενείς είναι απαθείς μπροστά στην πύλη του θανάτου, αμετάπειστοι και φανατισμένοι. Δε δέχονται τη διασωλήνωση δεν υπάρχουν συναισθήματα αγωνίας, θλίψης, φόβου, δεν υπάρχει δύναμη λογικής και κρίσης. Ενώ όλος ο πλανήτης, η ανθρωπότητα έστρεψε τις ελπίδες της προς το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι υποστηρικτές της Άρνησης του εμβολίου κινδυνολογούν για πιθανές επιπλοκές, παρενέργειες και πιθανό θάνατο. Με αφορμή την υγειονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης μας, η ιπποκρατική σκέψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο Μεγάλος πατέρας της Ιατρικής είχε περιορίσει τον λοιμό της Αθήνας και πρώτος στην Ιστορία περιέγραψε την έννοια της επιδημίας και πανδημίας. Ας ανατρέξουμε.

Και καταλήγει η κυρία Κοκολάκη: “Στην ζωή προσπαθείς μόνος να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου, στον θάνατο όμως από covid19 κάποιοι άλλοι το «κάνουν για σένα» και μάχονται να ζήσεις. Οι Αναισθησιολόγοι με τους θεράποντες Ιατρούς των ασθενών έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας, στην μάχη εναντίον της πανδημίας. Πόση υπομονή να έχουμε; Πού θα φθάσει η αντοχή μας; Ο καθημερινός αγώνας συνεχίζεται και δεν έχει ορατό τέλος, ζούμε δίχως αύριο. Αντέχουμε επειδή πεισμώνουμε. Η εμπειρία μας είναι μοναδική, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Η εκπαίδευσή μας από την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. στήριξε και στηρίζει την πρωτόγνωρη εμπειρία μας”.

Παρόλες τις πρωτόγνωρες συνθήκες το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Σισμανόγλειου συνέχισε και κατά τη διάρκεια του 2021 την προσφορά του. Συγκεκριμένα προσέφερε:

  • Παρηγορική φροντίδα σε 305 ασθενείς με Covid 19
  • Τηλεϊατρική σε 110 ασθενείς
  • Άυλη Συνταγογράφηση σε 150 ασθενείς

Επιπλέον, αντιμετώπισε 82 νέα περιστατικά κατά την περίοδο που το νοσοκομείο δεν ήταν αποκλειστικά Covid 19.