Μήνυμα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για τον κορωνοϊό

Η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. αισθάνεται την υποχρέωση απέναντι στους ειδικούς, στους ασθενείς, στους φροντιστές αλλά και στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας να απευθύνει οδηγίες, σχετικά με την προφύλαξη αλλά και αντιμετώπιση της επιδημίας από τον COVID-19 ( κορωνοϊό)

Παράλληλα λόγω του πανικού που επικρατεί θεωρεί σκόπιμη την ακριβή και προσεκτική ενημέρωση η οποία βασίζεται στις οδηγίες του ΠΟΥ, της EAPC και ΙΑΗPC

Aγαπητοί, προκειμένου να διατηρήσουμε το ηθικό μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα άτομα θα ξεπεράσουν την μόλυνση και τις συνέπειές της από τον ιό.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μερικά εύκολα βήματα για την προφύλαξή μας αλλά και για την προφύλαξη των αγαπημένων μας καθώς και των συνανθρώπων μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει και προτείνει απλά μέτρα , όπως είναι ο σχολαστικός και συχνός καθαρισμός των χεριών με σαπούνι και νερό καθώς και με τη χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων, η αποφυγή επαφής των χεριών μας με μάτια, στόμα και βλεννογόνους γενικότερα και η διατήρηση απόστασης ενός τουλάχιστον μέτρου από άτομα που έχουν καταρροή και βήχα.

Εάν κάποιος αισθάνεται ασθενής ή για κάποιο λόγο πιστεύει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, πρέπει να αυτοπροστατευθεί και να προστατεύσει το περιβάλλον του παραμένοντας στο σπίτι και αναφέροντας το γεγονός τηλεφωνικώς στην ειδική υπηρεσία, να αποφύγει ταξίδια και μετακινήσεις, στενές επαφές με άλλα άτομα και συμμετοχή σε συλλογικές συγκεντρώσεις.

Πάνω και πέρα από όλα αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να στιγματίσουμε συνανθρώπους μας ή να καλλιεργούμε αβάσιμους φόβους που συντηρούν τον πανικό.

Πιστεύουμε ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση θα ενισχύσει δεσμούς και θα ενδυναμώσει την παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα καλά όλοι όσοι νοσούν κι όσοι είναι φορείς αλλά και όλοι μας γενικότερα να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του CΟVID-19