
Οι Επαγγελματιες Υγειας της Ελληνικης Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σε όλη τη χώρα είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας: Στα χειρουργεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,στα Νοσοκομεια, στις κλινικές. Παράλληλα, παρά τις έκτακτες συνθήκες, στέκονται δίπλα στους ασθενείς των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Οι ήρωες αυτοί βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους, ενημερώνεται για τις ανάγκες των ασθενών σε όλη την Ελλάδα και συμπαρίσταται με κάθε πρόσφορο μέσον.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρουμε τις ανταποκρίσεις τους:
Σύρος, του αναισθησιολόγου Γιάννη Χρονάκη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
“Στο νοσοκομείο βάζουμε μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Υποδεχόμαστε και διαχειριζόμαστε ύποπτα κρούσματα. Έχουμε παραγγείλει αναπνευστήρες καθώς ενδέχεται να γίνουμε νοσοκομείο αναφοράς. Μέχρι στιγμής παρακολουθώ τους καρκινοπαθείς ασθενείς που είχα στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στη Λέρο τηλεφωνικά και έχω στείλει με courier συνταγές τους. Στη Σύρο παρακολουθώ 2 καρκινοπαθεί ς κ 2 νεφροπαθείς μέχρι στιγμής. Ο Διευθυντής της Ιατρικης Υπηρεσιας και του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομειου Συρου, κος. Πανοηλίας Ευάγγελος είναι εξαιρετικά υποστηρικτικός για τη δημιουργία Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας και στο νοσοκομείο της Σύρου αλλά λόγω της έκτακτης κατάστασης θα το καθυστερήσουμε. Έχετε τα χαιρετίσματά του, μου ζήτησε να σας μεταφέρω ότι έχουμε ανάγκη την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Το ίδιο υποστηρικτική είναι και η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας στην Νάξο αναισθησιολόγος κυρία Κεραμάρη Χρυσα. Όλοι μαζί κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.
Να προσέχετε! Θα είμαστε σε επικοινωνία! Γιάννης Χρονάκης”
Θεσσαλονίκη, Θεαγένειο Νοσοκομείο, της Σουζάνας Ανίσογλου, αναισθησιολόγου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Αγαπημένη μας πρόεδρε και συνοδοιπόροι, φίλες και φίλοι, συνεργάτες
Συνοδοιπόροι στις χαρές αλλά και τώρα στα δύσκολα που περνάει η πατρίδα μας ,είμαστε όλοι όρθιοι.
Το ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ του ΑΝΘ “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ” Θεσσαλονίκης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει το έργο του και δεν εγκαταλείπει τους ασθενείς του.
Εξακολουθούμε να έχουμε την καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ασθενείς μας και τους φροντιστές .
Επίσης εφαρμόζουμε την άυλη συνταγογράφηση προς εξυπηρέτηση τους.
Εξακολουθούμε να βλέπουμε και νέα περιστατικά τις ώρες λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου .
Αγωνιζόμαστε όλοι με ψηλά το κεφάλι
Η ομάδα του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ
Οι Ιατροί:
Ανίσογλου Σουζάνα
Παπαγεωργίου Ειρήνη
Χαλούλης Παναγιώτης
Ριμάρεβ Δημήτριος &
Οι νοσηλεύτριες:
Παναγιώτα Γρηγοριάδου
Σιώπη Βασιλική

Η εμπειρία μου από τη διαχείριση ασθενών με COVID-19 (Corona Virus Disease) σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. – Γράφει η Ανισθησιολόγος, Συντονίστρια – Διευθύντρια του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, ταμίας της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. κ. Μαρία Κοκολάκη
Μια πρωτοφανή κατάσταση βιώνουμε οι αναισθησιολόγοι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον COVID – 19. Πρωτοφανής τόσο σε ό,τι αφορά την εικόνα των ασθενών όσο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δικού μας άγχους.
Ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν φονικό ιό που έφτασε μέσα από ένα παράξενο ταξίδι από την αγορά Χουάν της Γιουχάν σε όλο τον Πλανήτη. Η ομοιότητά του SARS – COV – 2 με τον SARS – cov που προσβάλει νυχτερίδες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι νυχτερίδες λειτούργησαν ως δεξαμενή του προγόνου του ιού, ο οποίος μεταφέρθηκε στον άνθρωπο με μετάλλαξη. Ο νέος ιός προσαρμόστηκε στο νέο ξενιστή μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι έρευνες αναφέρουν ότι η σύγκριση της “πρωτεΐνης ακίδας” του ιού και αυτής του ιού των νυχτερίδων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ιός που μεταφέρθηκε στον άνθρωπο είναι “ζωονόσος” η οποία προήλθε από τους μυρμηγκοφάγους.
Η εικόνα των ασθενών είναι πρωτόγνωρη καθώς, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν αιφνιδιαστική έλλειψη “ανάσας – αέρα”. Ο ιός εισέρχεται από το ανώτερο αναπνευστικό με στόχο τους πνεύμονες. Εκεί πολλαπλασιάζεται μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα τα οποία καταστρέφει για να εξέλθουν τα αντίγραφα (https://www.who.int). Ο δικός μας φόβος είναι επίσης πρωτόγνωρος καθώς η μόλυνσή μας μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή: από το ατρόλυμα κατά τη διασωλήνωση αλλά και από την διακομιδή αυτών των ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς. O κυριότερος τρόπος μετάδοσης της νόσου στους επαγγελματίες υγείας είναι όταν αγγίζουν τους βλεννογόνους τους με επιμολυσμένα χέρια ή γάντια.
Η κατάσταση που βιώνουμε στα νοσοκομεία μας είναι επίσης πρωτόγνωρη. Στην πανδημία που ζούμε δεν υπάρχουν ειδικότητες, δεν υπάρχουν επαγγελματικοί τίτλοι, αλλά επαγγελματίες υγείας που καλούνται να ανταποκριθούν. Ανταποκρινόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, με το περίσσευμα θάρρους, υπευθυνότητας και γνώσης που έχει ο καθένας στην φαρέτρα του. Σε ό,τι με αφορά έχω να καταθέσω ότι τα πιο χρήσιμα “όπλα” για χρήση στην πρώτη γραμμή είναι:
- Η μακρόχρονη εκπαίδευσή μου στην διαχείριση του πόνου και την Παρηγορική Φροντίδα από την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
- Η εμπειρία, οι γνώσεις και δεξιότητες στην Παρηγορική Φροντίδα σε μαζικές καταστροφές.
- Η οργάνωση μεγάλου αριθμού σεμιναρίων στην Παρηγορική Φροντίδα Ιατρών και Νοσηλευτών
- Η εκπαίδευσή μου στη διαχείριση stress και αυτοφροντίδας από την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
- Η εκπαίδευση στη “διαχείριση κρίσεων” μαζικών καταστροφών στο νοσοκομείο μου.
Με όλα τα παραπάνω διαχειρίζομαι την έλλειψη “ανάσας – αέρα” των ασθενών με COVID – 19, διαχειρίζομαι το άγχος μου κι οργανώνω το τμήμα μου. Το συμπέρασμά μου είναι ότι
Η Παρηγορική Φροντίδα σε όλο τον Πλανήτη δεν ήταν ποτέ περισσότερο σημαντική από ό,τι τώρα. Τελειώνω την ανταπόκριση με το μήνυμα “Μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας!”
Με αγάπη
Η ταμίας της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Μαρία Κοκολάκη
Ανταπόκριση από την ομάδα της κλινικής COVID – 19 του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, με την Ταμία της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος κα. Μαρία Κοκολάκη
Η συνεχής εκπαίδευση, η ομαδική δουλειά, η ενσυναίσθηση, το θάρρος και το χαμόγελο, είναι τα όπλα μας και η συμβολή μας στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας