Διαδικτυακό Πρόγραμμα Διαχείρισης του Πόνου 8 εβδομάδων με βάση το Mindfulness

Το πρόγραμμα Mindfulness για τον Πόνο διάρκειας 8 εβδομάδων που προσφέρει δωρεάν η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. με την πιστοποιημένη δασκάλα Δέσποινα Γιαννούλη-Σουκάκου, περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες πρακτικές Mindfulness & Compassion (ή αλλιώς Ενσυνειδητότητας και Συμπόνοιας) που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία 30 χρόνια κι έχουν αποδειχθεί επιστημονικά για την αποτελεσματικότητά τους.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το mindfulness μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα αποτελεσματικό παυσίπονο και να ενισχύει τη φυσική αποκατάσταση του σώματος. Μέσα από την πρακτική του mindfulness έχουμε δει επίσης τη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης, της ευερεθιστότητας και της αϋπνίας που προκύπτει από τον χρόνιο πόνο και την ασθένεια. Είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε έρευνες κι έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο. Με το mindfulness μαθαίνουμε να αλλάζουμε τη σχέση με τις σκέψεις μας ώστε να μην τις αφήνουμε να σαμποτάρουν τη ζωή μας.

Οι 8 εβδομαδιαίες 2ωρες συναντήσεις περιλαμβάνουν την παρουσίαση και πρακτική δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας που μας βοηθούν στην καλύτερη επίγνωση του σώματος, του πόνου και τη σχέση μας μαζί τους, και μας μαθαίνουν τον τρόπο να τα διαχειριστούμε και να ζήσουμε μία πιο ποιοτική ζωή. Επίσης κάνουμε διαλογισμό, ήπιες σωματικές κινήσεις yoga και qigong, και μαθαίνουμε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης του πόνου που δημιουργήθηκαν από ειδικούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο σκοπό αυτό.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι συμμετέχοντες καλούνται να συμμετάσχουν σε όλες τις συνεδρίες, καθώς η καθεμία βασίζεται στην προηγούμενη για την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων mindfulness. Αναμένεται επίσης ότι οι συμμετέχοντες θα κάνουν 20 λεπτά διαλογισμό την ημέρα, θα μελετούν κάποιες σημειώσεις που θα λαμβάνουν από τη δασκάλα τους, και θα πραγματοποιούν κάποιες πρακτικές στο σπίτι (στο ενδιάμεσο των συναντήσεων) έτσι όπως θα ενημερώνονται την ημέρα της συνάντησης με την ομάδα.

Τι θα μάθω

 • Την πρακτική του Διαλογισμού
 • Δεξιότητες Ενσυνειδητότητας και Συμπόνοιας
 • Να ζω στο παρόν και να αναπνέω ελεύθερα (αντί να αντιστέκομαι στις δυσκολίες)
 • Να χρησιμοποιώ το Mindfulness για τη διαχείριση του πόνου μου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μου
 • Υποστηρικτικές ήπιες ασκήσεις που θα μου δώσουν την αίσθηση ευεξίας και ζωτικότητας που μου λείπει
 • Καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης
 • Την τέχνη να χαίρομαι με τις μικρές χαρές της ζωής
 • Να χρησιμοποιώ την αναπνοή μου για να χαλαρώνω
 • Να εφαρμόζω ένα ρυθμό στη ζωή μου που δεν θα επιδεινώνει τον πόνο μου και θα με σέβεται

Με ποιο τρόπο

 • 8 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία
 • Με ένα συνδυασμό παρουσιάσεων, συζήτησης και καθοδηγούμενου διαλογισμού
 • Καθημερινή πρακτική στο σπίτι 20’
 • Καθοδηγούμενοι διαλογισμοί σε μορφή ΜΡ3
 • Απλές πρακτικές προσαρμοσμένες στην καθημερινότητά μας
 • Με την υποστήριξη μιας έμπειρης πιστοποιημένης δασκάλας από την κορυφαία σχολή Breathworks της Μ. Βρετανίας
 • Μαζί με μία ομάδα συμμετεχόντων που βρίσκονται στην ίδια θέση με μας

Από την πλευρά των συμμετεχόντων

Από την I. X., 53χρ. – πάσχει 22 χρόνια από ινομυαλγία και 6 μήνες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

Οι πόνοι δυστυχώς δεν φεύγουν. Το πρόγραμμα όμως, και κυρίως η γλυκιά μας Δέσποινα, με βοήθησε να αποδεχτώ την κατάσταση μου, και να γίνω πιο φιλική με τον πόνο, να μην τρομάζω, και να μην πανικοβάλλομαι όταν οι πόνοι γίνονται πολύ σκληροί, Επίσης έμαθα να αναπνέω πιο συνειδητά και να ακούω το σώμα μου σε πιο γρήγορο χρόνο και να το ξεκουράζω όταν αυτό αρχίζει να φωνάζει. Ευχαριστώ τόσο πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε, και να νιώσω, οτι δεν είμαι τελείως αβοήθητη, και ότι υπάρχουν επιτέλους επιστήμονες και κυρίως άνθρωποι, που μας πιστεύουν, και έχουν την διάθεση να μας βοηθήσουν.

Από την Α. Κ, 42χρ. – χειρουργημένη εξαιτίας καρκίνου του μαστού, χημειοθεραπείες / συχνές ημικρανίες και πόνοι στον αυχένα

Το σεμινάριο mindfulness μου εκανε εξαιρετικό καλό στον τροπο που διαχειρίζομαι τα πραγματα γενικά αλλα και συγκεκριμένα την ασθένεια μου (καρκίνος μαστού). Θετική σκέψη, αυτοφροντίδα, ευγνωμοσύνη. Η επιτυχία του σεμιναρίου εκτός από την ίδια την θεωρία του οφείλεται θεωρω στην εξαιρετική Δέσποινα Γιαννούλη που με τις γνώσεις της, την κατάρτισή της, την πραότητα του χαρακτήρα τής και τη θετική αύρα που εκπέμπει με βοήθησε να βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία, να τα αποδέχομαι ως έχουν και να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου. Την ευχαριστώ θερμά και φυσικά και την ΠΑΡΗΣΥΑ για την οργάνωση τέτοιων δράσεων. Να είστε όλοι καλά!

Από την Γ. Β., 53χρ. – Υποφέρει από νευροπαθητικό πόνο, οστεοαρθρίτιδα, Bechet και κατάθλιψη

Το πρόγραμμα ήταν ευεργετικό για εμένα! Με αφύπνισε, μου έδωσε κουράγιο, με δίδαξε πως να αντιμετωπίζω τον πόνο, να το περιλαμβάνω με αγάπη και απέραντη καλοσύνη και με υπομονή να αντιμετωπίζω τους πόνους μου μέχρι που να μαλακώνουν και μερικές φορές να υποχωρούν. Άλλαξα, είμαι ξανά η Γεωργία, όσο και να βασανίζομαι! Λέω πάντα τη φράση “έτσι είναι για τώρα” και προχωράω. Για την κυρία Δέσποινα Γιαννούλη θα μπορούσα να γράφω ώρες, όλα τα υπέροχα κοσμητικά επίθετα που διαθέτει η γλώσσα μας αλλά και πάλι δεν θα φτάνανε, είναι ο σωτήρας μου. Μακάρι να γινότανε να παρακολουθούσα όλα τα προγράμματα, είναι ευχή και παράκληση! Ευχαριστώωωω για όλα!

Από την Φ. Β. 41 χρ. – Υποφέρει από χρόνια τενοντίτιδα ώμου και ευερέθιστο έντερο (4 χρόνια)

Αρμονική συμβίωση με τον πόνο χωρίς να περιορίζει την καθημερινότητα. Άλλαξα τις προσδοκίες μου και τους στόχους μου όσον αφορά την φυσική μου άσκηση. Έχω λιγότερους τραυματισμούς και κόπωση. Συχνά διαλείμματα για ενσυνείδητη αναπνοή. Άσκηση χαλάρωσης πριν τον ύπνο στις απαραίτητες συνήθειες

Από την Φ. Α., 49χρ. – Υποφέρει από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο ύστερα από πολλά χειρουργεία στην ΟΜΣΣ

Είναι πιο ήρεμη η ζωή μου δεν ασχολούμαι με ανούσια πράγματα αλλά προσπαθώ κάθε ημέρα που περνάει να αγαπάω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο και να τον φροντίζω καλύτερα. Σίγουρα κάποιο πρόγραμμα σαν αυτό που ήδη κάναμε θα βοηθούσε πολύ ευχαριστώ για όλα.

Από την Ν. Τ., 57χρ. – Έχει 10-25χρ μυϊκούς πόνους λόγω σκολίωσης

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα με έχει βοηθήσει πολύ στην αποδοχή του προβλήματος μου, την συνειδητοποίηση των σκληρών και μαλακών ορίων μου όπως και την διαχείριση του πόνου μου με τις τεχνικές του διαλογισμού.