
Με αφορμή τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή και καθηγητή Ορθοπεδικής κ. Σπύρου Πνευματικού, η δημοσιογράφος κα. Τάνια Μαντούβαλου έκανε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, με τίτλο “Η τοποθέτηση Πνευματικού φώτισε το δραματικό έλλειμμα ξενώνων τελικού σταδίου”. Ζητήθηκε η άποψη της προέδρου της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., καθηγήτριας Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου ΕΚΠΑ κας. Ιωάννα Σιαφάκα, η οποία δήλωσε:
«Η πλειονότητα των προγραμμάτων Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΦ) ξεκίνησε με καρκινοπαθείς και περιοριζόταν μόνο στο συγκεκριμένο πεδίο. Όμως, σήμερα το πλαίσιο της θεραπείας του πόνου και της ΠΦ έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει έναν νέο όρο, αυτόν του «υποφέρειν» λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας: “Serious Health Related Suffering (SHS)”. Στον όρο SHS περιλαμβάνονται 20 νοσήματα (μεταξύ των οποίων οι κακοήθειες, το AIDS, τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι εκφυλιστικές νευρολογικές νόσοι, η άνοια, η πνευμονοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατοπάθεια, οι καρδιοπάθειες, οι συγγενείς ανωμαλίες κ.ά.) και 15 σωματικά και ψυχικά συμπτώματα (μεταξύ των οποίων ο πόνος, από ήπιος έως σοβαρός, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, η δύσπνοια, η αδυναμία , η κόπωση, η ναυτία και ο έμετος, ο κνησμός, η κατάθλιψη, το άγχος, η σύγχυση και το παραλήρημα, η άνοια κ.ά.).
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι κύριες δημόσιες δομές στην Ελλάδα που επιτελούν αυτό το έργο είναι τα 57 Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία υποστηριζόμενα από εθελοντές Αναισθησιολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας.
Στη χώρα μας η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ( ΠΑΡΗΣΥΑ), έχει από το 1998, δράση στον τομέα παροχής Υπηρεσιών εκπαίδευσης και Παρηγορικής Αγωγής υποστηρίζοντας την κατ’ οικον νοσηλεία των ασθενών που την έχουν ανάγκη. Ωστόσο, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την Ανακουφιστική Φροντίδα το Δεκέμβριο του 2022, η ΠΑΡΗΣΥΑ δεν έχει αναγνωρισθεί ως πάροχος εκπαιδευτικών και Ιατρικών υπηρεσιών και ενώ δεν υπάρχει περιθώριο για αποκλεισμό κανενός, δυστυχώς η ΠΑΡΗΣΥΑ βρίσκεται εκτός της Εθνικής Στρατηγικής για την Παρηγορική Αγωγή. Ο ίδιος αποκλεισμός, ισχύει και για τα 57 Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργούν εντός του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εθελοντικά, τα περισσότερα χωρίς να είναι ενταγμένα στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη της Ευρώπης η παροχή υπηρεσιών παρηγορικής είναι ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στην Ελλάδα με τον πρόσφατο Νόμο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, δημιουργείται ένα σύστημα βασισμένο σε ιδιωτικούς φορείς, κερδοσκοπικούς ή μη. Οι ασθενείς που χρήζουν παρηγορικής φροντίδας, δεν είναι ασθενείς δεύτερης κατηγορίας και δεν αποτελεί πολυτέλεια το δικαίωμά τους να λαμβάνουν υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας εντός του δημόσιου συστήματος υγείας».
Ολόκληρο το άρθρο εδώ