12 Δεκεμβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Δεκεμβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας

Ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση

H 23η Σεπτεμβρίου 2019 ήταν μια ιστορική στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα για την ισότητα στην υγεία. Την ίδια ημέρα, οι ηγέτες από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν δεσμευθεί να επιτύχουν καθολική κάλυψη υγείας (UHC) μέχρι το 2030 στην πιο φιλόδοξη πολιτική διακήρυξη για την υγεία στην ιστορία.

193 κράτη υποστήριξαν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα και δεσμεύθηκαν να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι, παντού, θα πρέπει να λαμβάνουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ζητά αυτές οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο ΟΗΕ να σημάνουν πραγματική αλλαγή για τον λαό μας. Η καθολική κάλυψη υγείας είναι μια υπόσχεση του έθνους στους πολίτες και είναι καιρός οι ηγέτες να κρατήσουν το λόγο τους. Προχωρώντας προς την κατεύθυνση της υγείας για όλους, βοηθάμε περισσότερα παιδιά και νέους να μένουν στο σχολείο, περισσότερους ενήλικες να ζουν και διασφαλίζουν ότι οι Έλληνες δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ πληρωμής για τρόφιμα και αγοράς φαρμάκων.
Σε αναγνώριση της Διεθνούς Ημέρας του UHC (12 Δεκεμβρίου), ζητάμε να “κρατήσετε την υπόσχεση” νομοθετώντας, επενδύοντας και συνεργαζόμενοι με όλη την κοινωνία για να γίνει η υγεία για όλους πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Παρηγορική Φροντίδα, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α ζητά:

• Να συμπεριληφθεί η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. ως πιστοποιημένη πάροχος Παρηγορικής Φροντίδας στην Εθνική Επιτροπή για την Παρηγορική Φροντίδα στην Ελλάδα ώστε να τηρηθεί η δέσμευση για Καθολική Κάλυψη Υγείας.
• Να συμπεριλάβετε επενδύσεις για την υποστήριξη και στελέχωση των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας κατά την επόμενη συνεδρίαση του προϋπολογισμού
• Βραχυπρόθεσμα, σταθείτε με το παγκόσμιο κίνημα κι επιβεβαιώσετε δημόσια την υποστήριξή σας στην καθολική κάλυψη Παρηγορικής Φροντίδας.

Οι ενέργειές μας τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν τη πορεία μας προς το 2030. Καθώς το κίνημά μας συνεχίζει να αποκτά δυναμική, σας ζητάμε να προσθέσετε τη φωνή σας στον αγώνα για καθολική κάλυψη υγείας.
Ήρθε η ώρα να τηρήσετε την υπόσχεση του #HealthForAll.

Με εκτίμιση
Ελληνική Εταιρία Θεραπείς Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.